Магістри та спеціалісти права, сьогодні ваш день

12.07.2014 14:41

     І ще п’ять  років увінчалися урочистою подією - врученням дипломів випускникам Львівського національного університету ім. і. Франка. Цього разу розповідь про випуск юридичного факультету.  Отож, 3 липня 2014 року в Актовій залі університету відбулась Урочиста академія з нагоди вручення дипломів випускникам юридичного факультету.

    Ранок був неспокійним, мабуть, для кожного у цей день. Якесь невідоме відчуття наповнювало душу, свідомість, серце. Ще вчора хвилювало сумління ЗНО, вступ, посвята у студенти, навчання, здачі і перездачі, захисти… І ось закінчення вузу і отримання омріяної вищої юридичної освіти.

    Звідусіль злітаються мантії.  Традиція одягати їх є особливою у цей день.  І , можливо, не кожен випускних оцінює її належним чином, адже таку високу честь мають ще священослужителі й науковці, – це ж бо  свідчення споконвічної довіри суспільства до правників.

    Зала львівського вишу перпеповнена. Лунає Гімн України. Скільки раз він звучав за останній рік нашої незалежності… Саме випускники цього року пройшли нечуване випробування часом і суспільством. «Ваш випуск співпав з роком особливих подій та великих сподівань для всього українського народу. Кожен з вас і всі ми разом пройшли через відчуття тривоги, болю, переживань, але і великої надії та віри у краще майбутнє.     Ви стали свідками великої жертовності та героїзму звичайних українців, що дало змогу нам переосмислити хто ми є», – зазначає декан факультету Андрій Михайлович Бойко. Він згадує багатьох випускників юридичного факультету, які впродовж всього свого життя демонстрували високий професіоналізм і глибоке почуття національної гідності. Професор висловлює щире сподівання, що «кожен випускник проявлятиме найкращі риси вихованця Львівського національного університету імені Івана Франка: порядність, чесність та відповідальність». Аби досягнути професійного успіху, на думку декана, варто керуватися непохитними постулатами, зокрема «слідувати своєму покликанню, усвідомлювати й гідно виконувати свою професійну благородну місію, утверджувати цінності й чесноти», а у випадку невиправданості сподівань «бути готовими рухатися далі, не знижуючи символічну планку поставлених цілей, не розмінюючись, пам’ятаючи про гідність і шляхетність випускника Університету, громадянина України».  Подяка Андрія Михайловича батькам випускників за щоденну підтримку і турботу про дітей щемить у серці, підкочує сльозу на очі…

      Щирі, сердечні вітання від усієї кафедри кримінального процесу та криміналістики випускникам передав професор Василь Нор. Василь Тимофійович говорив про те, що здобуте знання під час навчання в Університеті є більш теоретичним, аніж практичним, «але не слід боятись з цим знанням іти у світ». Професор Нор закликав майбутніх служителів Феміди «зберігати, примножувати і передавати традиції рідної alma-mater, не забувати своїх вчителів та підтримувати дружні стосунки із факультетськими колегами». Відзначаючи титанічність зусиль і праці випускників правничої школи, яка є гордістю нашої країни, завідувач кафедри кримінального процесу та криміналістики, професор Василь Нор говорив і про нелегку працю юриста в нинішніх умовах жорсткої конкуренції, проте, за переконанням Василя Тимофійовича, «ті знання й цінності, які здобули у правничій школі Франкового університету, будуть превалювати, і ви досягнете успіху». Професор висловив сподівання, що молоде покоління буде керуватися Верховним Законом задля блага народу, наповнить справжнім змістом конституційну декларацію, яка говорить про людину як найвищу соціальну цінність, права і свободи якої визначають зміст і спрямованість держави.

     Завідувач кафедри історії держави, права та політико-правових учень, заслужений професор Університету Борис Тищик наголосив, що «сьогоднішнє свято не лише для випускників, це особливий день і для нас – ваших викладачів. «Ми дали вам все, що могли, – наголосив Борис Йосипович. – Далі ваша кар’єра залежить від вас. Будьте патріотами, професіоналами, тими, на кого може опертися наша держава».

     Із двома настановами звернувся до «вчорашніх студентів» завідувач кафедри конституційного права професор Павло Гураль: «Майте у своїй свідомості найважливіше – українську національну ідею та повсякденно керуйтесь нею. Пам’ятайте, що право є мистецтвом добра і справедливості, тому ваше завдання - діяти саме у такому правовому контексті».

    Від імені голів державних екзаменаційних комісій привітав присутніх український політик, адвокат Антон Ружицький, який підкреслив правильний вибір студентів на користь Львівського університету, випускники-правники якого працюють у Конституційному Суді, Верховному  Суді України, є прокурорами різних рівнів, президентами великих юридичних фірм, відомими адвокатами. «Кожен з вас, йдучи сьогодні у доросле професійне життя, залишає у рідному Університеті краплинку свого великого серця, аби ще неодноразово повернутись сюди і подякувати своїм викладачам за п’ять незабутніх років проведених разом», - зазначив Антон Матвійович.

    «Доброї професійної дороги», пам’ятати про свою «маленьку батьківщину», допомагати Університету, факультету, кафедрі побажав  молодим фахівцям суддя Конституційного Суду України, вихованець Університету Петро Стецюк. За словами Петра Богдановича, «великим досягненням українців є можливість мати цілі покоління випускників стаціонару юридичного факультету – реальність, за яку змагали наші предки, реальність, яка дає надію на майбутнє».

      Не менш зворушливими, подекуди безпосередніми, але від того ще більш щирими були привітання цьогорічних випускників-правників, адресовані кожній кафедрі, кожному викладачеві, мережані радісними, проте вже ностальгійними спогадами  про роки навчання.

Своєрідним лозунгом свого професійного життя вихованці юридичного факультету обрали слова Григорія Сковороди: «Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестане вчитися»…

    Зворушлива мить… Вручення дипломів. І знову летять мантії.  Одна за одною. У залі панує вражаюча тиша,  лише очікування наступної злегка порушує дисциплінованість, вихованість, уважність магістрів права та спеціалістів-юристів. Та солодка мить для кожного має свій присмак, що його згірчує свідомість і боязке розуміння значимості й особливості події у житті випускника.

    Когорта талановитих молодих людей, сповнених бажання досягти успіху, поповнила наше суспільство новою елітою, новою надією, що кожен випускник присвятить себе особливій місії – служінню справедливості й утвердженню Правди.

Методист НМЦО м. Львова,

вчитель української мови та літератури СЗШ № 60 м. Львова

 Мартинів Мирослава Мар'янівна

P.S. 03.07.2014 р. диплом магістра права отримала Мартинів Ярина.