Помер український письменник Всеволод Нестайко

17.08.2014 20:14

    Помер легендарний український дитячий письменник Всеволод Нестайко. Про його смерть виданню «Історична правда» повідомила дружина письменника.
Нестайко народився в 1930 році в Бердичеві в родині бійця Української Галицької армії. У 1933-му батька репресували, а мама, рятуючись від голодомору, переїхала до сестри в Київ. Тут пережив фашистську окупацію.

    У 1952 році закінчив філологічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Працював у редакціях журналів «Дніпро», «Барвінок», видавництвах «Молодь». З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві дитячої літератури «Веселка».

    Нестайко прославився своїми дитячими творами. Найвідоміші з них - трилогія «Тореадори з Васюківки», цикли «Лісова школа» і «В країні сонячних Зайчиків», повісті «Одиниця з обманом», «П'ятірка з хвостиком», «Пригоди Грицька Половинки» та багато інших.

    В Україні письменник неодноразово визнавався лідером читацького інтересу. Його твір «Тореадори з Васюківки» в 2004 році було визнано книгою року в номінації «Література для підлітків», а в 2009 році казка «Дивовижні пригоди в лісовій школі» увійшла в список найпопулярніших в Україні книг за даними продавців київського книжкового ринку «Петрівка».

    Твори Всеволода Нестайка перекладено двадцятьма мовами світу, за ними знято кілька фільмів, зокрема, стрічка «Тореадори з Васюківки» отримала Гран-прі кінофестивалю в Мюнхені в 1968 році.

    Крім того, в 1979 році рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого почесного списку Р. Х. Андерсена, як один з найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.