Перезавантаження: модельні уроки

27.06.2014 20:44

  

    В історії кожного народу є імена, які він свято береже у своїй пам'яті і з великою любов'ю та повагою передає із покоління в покоління. Звісно,що усі знають генія українського народу—Тараса Григоровича Шевченка. Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені  майже  на всі мови світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Вивчати його творчість ми починаємо з юних літ у школі. Наші вчителі дбають про те,щоб ми досконало знали його біографію,твори,погляди на життя . Аби досягти цього, вони прагнуть зробити наше навчання яскравішим та цікавішим. Нещодавно ми стали учасниками відкритого модельного уроку, який проводився у Львівському національному музеї імені Андрея Шептицького.
   Музей імені Андрея Шептицького у Львові — одна з найвизначніших в Україні скарбниць пам'яток вітчизняної культури і мистецтва. Гордістю музейної колекції є низка оригінальних творів Тараса Шевченка.
    Учителі української мови та літератури нашої школи Мартинів Мирослава Мар'янівна та Левицька Світлана Петрівна вирішили допомогти нам зрозуміти роль Шевченка в українській культурі. Завітавши до музею,  ми ознайомилися з картинами, які можуть ілюструвати твори поета. Гама кольорів на картинах допомагала краще зрозуміти настрій, переконання,проблеми  тієї епохи. Адже не слід забувати,  що Тарас реалізував себе не лише як поет,а й як художник. Його художня спадщина нараховує більш ніж 830 творів. Дослідники вважають, що майже 300 робіт втрачено. Але ті, що залишилися, дарують глядачам та справжнім шанувальникам мистецтва неповторну насолоду. Працівники музею показали нам чудову презентацію про художній аспект життя Шевченка. Розповіли багато нової та пізнавальної інформації про картини поета, його навчання малярству, автопортрети.
    Ми читали поезію Шевченка, ділились вивченими на уроках української літератури цікавими моментами із біографії великого поета, навіть слухали вірші, покладені на музику . Це допомогло нам зрозуміти, наскільки Тарас Шевченко є актуальним у наш час. Його справді можна назвати пророком, а твори вважаємо книгою буття українського народу: у них геніально охоплено й підсумовано історичне минуле України , а також передбачено її щасливе майбутнє. 

    У своїй творчості славетний Кобзар сягнув світового  рівня. Його довершені твори сіють зерна світла й добра, палахкотять незгасним полум’ям безкомпромісної справедливості, проникливої мудрості. Тарас Шевченко народився кріпаком, тож йому, як нікому іншому, були близькі й зрозумілі страждання бідних поневолених людей. А тому все своє життя поет присвятив служінню ідеї національного та соціального визволення українського народу. Не було такої сторони життя, якої б не торкнулося перо Кобзаря. Разом із тим поет закликав усі народи об’єднатися і  боротися проти царату. Він вірив, що на звільненій від експлуататорів землі настане щасливе, прекрасне життя.
    Урок у музеї набагато цікавіший за звичайний  урок у класі. Ми мали змогу не лише почути, але й побачити та відчути  усю багатогранність творчості Тараса Григоровича Шевченка. Я вважаю, що впровадження таких уроків є досить хорошою методикою для розширення світогляду учнів.

  Після цього уроку ми краще зрозуміли, що Шевченко — це вічний вогонь, що ніколи не згасне в серцях народу. Творчість Тараса Григоровича Шевченка — це святиня, яку береже кожен українець. Ми, нащадки, будемо завждинести у своєму серці той вогник любові до Вітчизни, який запалив поет своїми безсмертними творами

                           Сирота Софія, учениця СЗШ № 60 м. Львова

Мартинів М.М., вчитель укарїнської мови та літератур СЗШ № 60 м. Львова