До 200-річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка

24.06.2014 16:22

            18 лютого 2014 р. у Львівському національному музеї імені Андрея Шептицького учні середньої загальноосвітньої школи № 60 м. Львова відкрили для себе нові грані постаті геніального письменника Тараса Григоровича Шевченка, чиє 200-річчя з дня народження у цьому році відзначає увесь світ. Тема музейного уроку, який підготували і провели Мартинів Мирослава Мар’янівна, методист НМЦО м. Львова, вчитель СЗШ № 60,  та Левицька Світлана Петрівна, вчитель СЗШ № 60, – "Тарас Шевченко: погляд у вічність". Урок проводився для учнів 5-го, 7-го, 9-го класів, так як саме у цей час школярі за програмою вивчають життєвий і творчий шлях Т. Шевченка. Мета музейного уроку: ознайомити учнів з мистецькою спадщиною Львівського національного музею імені Андрея Шептицького, яка висвітлює погляд сучасників на епоху, в яку жив і творив геніальний письменник; викликати в учнів бажання якомога більше дізнатися про Кобзаря крізь призму робіт експонованих у музеї Львова; знайти ще один з ключів до розкриття багатогранної творчості Шевченка, споглядаючи та виконуючи завдання щодо витворів мистецтва відомих художників ХVІ-ХVІІІ ст., кінця ХVІІІ - початку ХХ ст.; дати можливість учням оцінити велич постаті славетного сина  українського народу та значення його творчості. До проведення уроку залучено наукового співробітника музею.

    Учні з великим задоволенням та ентузіазмом опрацьовували завдання уроку: здійснювали пошук картин залу «Мистецька спадщина класиків українського образотворчого мистецтва ХVІ-ХVІІІ ст.», які могли б стати ілюстраціями до творів Т. Шевченка; описували картини, які відповідали уривкам з віршів поета; укладали реєстр авторів та назв картин, що відтворюють сільський пейзаж із зображенням хат, які нагадували дітям саме ту хату за даним описом, де народися і жив Тарас Шевченко; підтверджували зміст картин рядками з віршів письменника на козацьку тематику. Увага екскурсовода була зупинена на картинах Ф. Красицького «Село Кирилівка», «Гість із Запоріжжя (автор картин – виходець із роду Т. Шевченка), А. Монастирського «У ворожки» , К. Устияновича  «Мазепа на переправі через Дніпро», «Т. Шевченко на засланні», М. Івасюка «В’їзд Б.Хмельницького у Київ».

    Цікавим відкриттям для учнів стала розповідь  музейного співробітника  про Шевченка як художника.  Слайд-шоу «Автопортрети» доповнило уяву школярів  про неперевершений талант митця. Учні мали можливість побачити й оригінальні малюнки Т. Шевченка (4 експонати), зокрема ознайомилися з роботами , виконаними технікою офорта. 

    Упродовж уроку звучали вірші Тараса Шевченка та пісні на його слова. На завершення біля погруддя Кобзаря учні озвучили  свої враження від уроку, розповіли про те, що збагатило їх знання  щодо життя і творчості генія, пророка, славного сина українського народу  Тараса Григоровича Шевченка.

Фотогалерея: До 200-річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка